Sejarah Tentang Tepung

Tepung adalah sejenis serbuk yang diperbuat dari bijirin pengisaran, benih lain atau akar (seperti ubi kayu). Ia adalah bahan utama roti, yang merupakan makanan ruji bagi kebanyakan budaya. Tepung gandum adalah salah satu makanan yang paling penting di Eropah, Amerika Utara, Timur Tengah dan Afrika Utara , dan ianya juga bahan utama dalam pembuatan roti dan pastri. Tepung jagung penting dalam masakan Mesoamerika sejak zaman purba, dan kekal sebagai pokok dalam kebanyakan masakan Amerika Latin.






Perkataan "tepung"(flour) berasal varian perkataan "bunga"(flower). Kedua-duanya berasal dari perkataan Perancis Lama iaitu fleur atau tepung, yang mempunyai pengertian literal "mekar," dan makna kiasan "yang terbaik." Ungkapan "fleur de Farine" bermakna "bahagian terbaik makan," memandangkan tepung dihasilkan daripada penyingkiran kasar dari gandum semasa penggilingan.






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogger news